Vragen door leden van de gemeenteraad (via griffie)

                                                                                              Gemeente Amersfoort

 

 

 

 

 

Vragen

 

2008, nummer 52

 

 

                                                                                                                               DOCS.nr. 2742581

__________________________________________________________________________________

 

VRAGEN van de raadsleden Kraanen en Van Wegen (BPA) inzake glasvezel - breednet in o.a. Vathorst en Amersfoort Noord gedaan overeenkomstig artikel 43 van het reglement van orde voor vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort (SOB, nr. 2730245; ontvangen d.d. 7 april 2008).

 

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 6 mei 2008)

__________________________________________________________________________________

 

Inleiding: De gemeente Amersfoort zet in op BreedNet voor glasvezelaansluitingen bij bedrijven en

instellingen.

Uit reacties bij de diverse burgerinitiatieven in Amersfoort Noord blijkt echter dat maatschappelijke

instellingen als scholen, zorg en MKB massaal kiezen voor glasvezelnetwerken die aangeboden

worden op de open netwerken voor bewoners.

Het gaat hierbij om initiatieven waarbij de gehele glasvezel tot in de woning, de school of het bedrijf

wordt doorgetrokken. De gebruiker heeft hierbij in principe “oneindig” veel bandbreedte tot zijn of

haar beschikking

Het dienstenaanbod is niet alleen zeer competitief (een fractie van de kosten bij Breednet), maar ook

belangrijk beter (hogere internetsnelheden/dienstenontwikkeling) dan de BreedNet aanbieding.

Daarnaast is het voor de instellingen en MKB belangrijk om op het netwerk met hun klanten te zitten

om met hun in contact te komen.

De Stichting Bewoners Netwerken Amersfoort is katalysator in dit proces bezig om

dienstenontwikkeling te realiseren op deze netwerken. De BPA heeft kennis genomen van hun

initiatieven en zien belangrijke oplossingen in maatschappelijke vraagstukken waarvoor wij staan in

zorg, educatie, veiligheid en welzijn.

De BPA ondersteunt deze burger-initiatieven en zien hierin de directe betrokkenheid van instellingen

en economische bedrijvigheid als belangrijke succesfactor. Echter de gemeente Amersfoort zet in om

bedrijven en instellingen alleen maar aan te sluiten op het BreedNet initiatief.

Naar aanleiding van de publicatie van BreedNet (3 april 2008) heeft de BPA de volgende vragen.

 

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden.

 

Vraag 1) Is het college van bovenstaande feiten op de hoogte ?

 

Antwoord 1) Wij zijn op de hoogte van het project Breednet en van het burgerinitiatief Bewonersnetwerken Amersfoort.

 

 

Vraag 2) Is de gemeente Amersfoort zich bewust dat de burgerinitiatieven voor Fiber to the Home (FttH = Glasvezel tot in het huis) in Nieuwland, Hooglanderveen en Vathorst uitstekende mogelijkheden bieden voor MKB en maatschappelijke instellingen zoals scholen, huisartsen, kinderdagverblijven enz. ?

 

Antwoord 2) Breednet en de burger initiatieven zijn twee verschillende producten. Het is aan de gebruikers om de beste verbinding te kiezen die bij hun behoefte past. De praktijk lijkt uit te wijzen dat particulieren en licht zakelijke gebruikers de FttH verbindingen prefereren. Zakelijke gebruikers met hoge eisen ten aanzien van snelheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid lijken eerder voor BreedNet Amersfoort te kiezen.

 

 

Vraag 3) Stimuleert de gemeente deze initiatieven en hoe concurreert dit met financiële gemeentelijke ondersteuning van BreedNet ?

 

Antwoord 3) De gemeente onderzoekt op dit moment de mogelijkheden voor de uitrol van een glasvezelnetwerk naar alle huishoudens. Er is regelmatig overleg tussen de gemeente en de Stichting Bewonersnetwerken Amersfoort en de gemeente heeft veel sympathie voor de initiatieven van de Stichting. Er is geen sprake van concurrentie. De komst van een glasvezelnetwerk naar alle huishoudens is een goede aanvulling op BreedNet Amersfoort.

 

 

Vraag 4) Hoeveel financiële middelen zijn de afgelopen jaren en komende jaren vrijgespeeld voor BreedNet en hoe verhoudt dit zich tot het aantal gerealiseerde aansluitingen ?

 

Antwoord 4) Het project BreedNet Amersfoort heeft ca. 250.000 euro gekost. De bijdrage aan het regionale project BreedNet dat thans loopt bedraagt 40.000 euro. Een deel van dit geld is afkomstig uit het de middelen van het grote stedenbeleid. De financiële middelen van de gemeente hebben geleid tot investeringen in BreedNet Amersfoort door Casema (voor eigen risico) van ruim EUR 1,2 miljoen.

Er zijn ruim 100 bedrijven en instellingen aangesloten op BreedNet Amersfoort. Dit aantal is groeiende. Bedrijven en instellingen zijn enthousiast en "werven" nu bedrijven en instellingen om ook aan te sluiten. Doordat BreedNet nu opschaalt naar de regio hebben Amersfoortse bedrijven een voorsprong om vanuit Amersfoort diensten te leveren aan bedrijven in de regio. De Amersfoortse economie profiteert hiervan. Vanuit de zorginstellingen zijn inmiddels ook koppelingen regionaal gemaakt waarmee de dienstverlening is verbeterd. Eveneens is in het onderwijs (ROC) deze opschaling gaande.

 

 

Vraag 5) Zijn er voorzieningen getroffen dat instellingen en MKB mogen overstappen van BreedNet naar de bewonersinitiatieven indien zij hiertoe in de gelegenheid worden gesteld?

 

Antwoord 5) De instellingen en het MKB kunnen zelf kiezen wat ze willen. Als een bedrijf of instelling een overeenkomst heeft afgesloten met Casema voor de levering van een glasvezelaansluiting BreedNet Amersfoort gelden de voorwaarden die in deze overeenkomst zijn afgesloten. De contractsduur is 3 jaar en overstappen is na deze contractsperiode zonder meer mogelijk.

 

 

Vraag 6) Indien dit niet het geval is; moeten instellingen en bedrijven op de hoogte worden gesteld van de ontwikkelingen van de burgerinitiatieven in hun buurt ?

 

Antwoord 6) Als er in Amersfoort een glasvezelnetwerk wordt uitgerold naar alle huishoudens is goede voorlichting van belang opdat bedrijven en instellingen een weloverwogen keuze kunnen maken. De gemeente zal dit met de betrokken marktpartijen bespreken zodat hierin wordt voorzien

 

 

Vraag 7) Geldt de financiële ondersteuning om Instellingen en MKB op glasvezelnetwerken aan te sluiten alleen voor BreedNet of kan deze ook aangewend worden voor aanjaging van bedrijven en instellingen op de burgerinitiatieven?

 

Antwoord 7) Er is in het kader van het project BreedNet Amersfoort geen financiële steun gegeven aan instellingen en MKB. De financiële middelen voor BreedNet Amersfoort zijn aangewend om tot een overeenkomst met Marktpartijen te komen voor de levering van BreedNet Amersfoort, om de open marktplaats te realiseren en om bekendheid te geven aan BreedNet Amersfoort.